Το Ellas - Forum σας καλωσορίζει στην Δημόσια Συζήτηση του. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο Forum θα πρέπει να έχετε εγγραφεί, εάν είστε ήδη μέλος απλά συνδεθείτε.

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

№ 1
 Ellas-Forum™


[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Μελετώντας τα μίγματα». Αυτός ήταν ο τίτλος της ενότητας στο βιβλίο της Φυσικής της Ε’ Δημοτικού, όπου οι συγγραφείς επέλεξαν να πλαισιώνουν το κείμενο με διάφορες εικόνες για την καλύτερη δυνατή πρόσληψη των πληροφοριών από τους μαθητές.

Ωστόσο, μια από αυτές, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν και η πλέον κατάλληλη για τη συγκεκριμένη ενότητα -εκτός κι αν το θέμα ήταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της στους πολίτες. Το μπλέντερ που αλέθει... ανθρώπους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με το Υπουργείο Παιδείας να σπεύδει αρόν - άρον να αποσύρει την επίμαχη εικόνα, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα και διευκρινιστική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως «δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο», προσθέτοντας πως «η επιλογή της συγκεκριμένης εικόνας αποτελεί αβλεψία των συγγραφέων, γι' αυτό και θα αντικατασταθεί άμεσα.


[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Με αφορμή ανάρτηση στο διαδίκτυο με τίτλο "Άνθρωποι στο μπλέντερ στο βιβλίο Φυσικής της Ε ́ Δημοτικού", όπου στη σελ. 19 και στο κεφάλαιο για τα μίγματα υπάρχει η εικόνα ενός μπλέντερ, από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου επισημαίνονται τα εξής:

Πρόκειται για ένα βιβλίο, κατά κοινή ομολογία πολύ καλό, που διδάσκεται για 10 σχεδόν χρόνια (πρώτη έκδοση 2005-2006) στα δημοτικά χωρίς ποτέ κανείς από εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς, δασκάλους και σχολικούς συμβούλους να διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη εικόνα μικρών διαστάσεων. Δεν χρειάζεται προφανώς πολύς λόγος για να πει κανείς ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.

Όπως μας δήλωσαν οι συγγραφείς την εικόνα έλαβαν από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ, μια εικόνα, ανάμεσα σε άλλες, με τις οποίες ήθελαν να δείξουν στους μαθητές διάφορα μίγματα. Γιατί, είναι σαφές ότι αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ή επισήμανση ότι εδώ προβάλλεται κάτι διαφορετικό από τη λογική των μιγμάτων και κάτι απάνθρωπο στην παιδαγωγική του διάσταση, δεν θα χρειαζόταν παρά μόνο η παραδοχή του λάθους από τη συγγραφική ομάδα και η αποκατάσταση.

»Πρόκειται, λοιπόν, για ένα λάθος αβλεψίας των συγγραφέων και το υπουργείο έδωσε εντολή ήδη από αύριο (σήμερα) το πρωί η εικόνα να αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, θα αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
http://www.ellas-forum.com

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης