Το Ellas - Forum σας καλωσορίζει στην Δημόσια Συζήτηση του. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο Forum θα πρέπει να έχετε εγγραφεί, εάν είστε ήδη μέλος απλά συνδεθείτε.

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

№ 1
 Ellas-Forum™


[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Οργιο παράτυπων δηλώσεων γέννησης από τις υπηρεσίες του Ληξιαρχείου Αθηνών επιβεβαιώνει έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), που διεξάχθηκε με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας η οποία τον περασμένο Οκτώβριο είχε εντοπιστεί σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα - η δίκη στο Πρωτοδικείο Λάρισας για την ανάκληση της επιμέλειάς της από τους φερόμενους ως γονείς της διακόπηκε μάλιστα χθες και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.
Στα χέρια του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών βρίσκεται από χθες το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, που στηρίχθηκε στην εξέταση 545 εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης και βάσει του οποίου εντοπίστηκε ακόμη και περίπτωση όπου η καταχώριση στο ληξιαρχείο αφορούσε παιδί γεννημένο πριν από 17 χρόνια! Συνήθης πρακτική που αποτυπώνεται στις διαπιστώσεις του πορίσματος, αποτελούσε με μια δήλωση των γονέων να καταχωρίζονται κάθε φορά έως και επτά παιδιά, ενώ ανάλογο φαινόμενο ήταν η κατάθεση συμπληρωματικών δηλώσεων για παιδιά που είχαν γεννηθεί κατά τον χρόνο υποβολής της πρώτης δήλωσης.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση μητέρας η οποία στις 13 Μαΐου 2013 δήλωσε στο ληξιαρχείο το παιδί της που είχε γεννηθεί πριν από επτά χρόνια (τον Οκτώβριο του 2006). Λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Μαΐου 2013, επανήλθε στις υπηρεσίες του ληξιαρχείου Αθηνών καθώς τότε... θυμήθηκε να δηλώσει άλλα τρία παιδιά της που είχαν γεννηθεί το 2007, το 2009 και το 2011. «Παρότι τα τέκνα αυτά είχαν ήδη γεννηθεί κατά τον χρόνο υποβολής της προηγούμενης δήλωσής της», σχολιάζεται στο πόρισμα του ΣΕΕΔΔ.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση είχε και συνέχεια. Στις 29 Μαΐου 2013 η ίδια γυναίκα προσήλθε για τρίτη φορά στο ληξιαρχείο, οπότε και καταχώρισε τη γέννηση δίδυμων τέκνων τα οποία απέκτησε σύμφωνα με τη δήλωσή της τον Μάρτιο του 2012. Και αυτά - όπως τονίζει το ΣΕΕΔΔ - τυπικά ήταν ήδη ενός και πλέον έτους όταν υπέβαλε τις προγενέστερες δηλώσεις της.
Παράλληλα, πρόβλημα καταγράφεται και με τις διευθύνσεις που δηλώνονταν ως τόπος γέννησης που είτε ήταν ανύπαρκτες ή επρόκειτο για κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, ακόμα και κέντρα διασκέδασης, ενώ ερωτηματικά προκάλεσε το γεγονός πως στη συντριπτική πλειονότητα οι γονείς που προσέρχονταν στο συγκεκριμένο ληξιαρχείο δεν ήταν δημότες Αθηναίων.
Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, το ΣΕΕΔΔ ζήτησε να κινηθούν από τη δημοτική Αρχή Αθηναίων πειθαρχικές διαδικασίες κατά των αρμόδιων υπαλλήλων του ληξιαρχείου, οι οποίοι δεν προχώρησαν στους απαιτούμενους ελέγχους των στοιχείων που δηλώνονταν. Οπως μάλιστα αναφέρεται σε ποσοστό 95% των εκπρόθεσμων δηλώσεων, οι υπηρεσίες του ληξιαρχείου δεν απαίτησαν ούτε καν την υποβολή γραπτής υπεύθυνης δήλωσης όπως προβλέπει ο νόμος.
«Δεν επέδειξε την προσήκουσα επιμέλεια για την ορθή και πλήρη συμπλήρωση των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, καθόσον εκδόθηκαν πράξεις χωρίς να περιλαμβάνονται τα οριζόμενα από τον νόμο στοιχεία», επισημαίνεται στο πόρισμα του ΣΕΕΔΔ.
Τα παράθυρα στη λειτουργία του ληξιαρχείου αλλά και της υφιστάμενης νομοθεσίας αξιοποιήθηκαν και για άλλα ωφελήματα - πέραν της λήψης διαφόρων προνοιακών επιδομάτων - ώστε για παράδειγμα να αποκτήσουν άνδρες αλλοδαποί άδεια παραμονής ή να απαλλαγούν έλληνες από τη στρατιωτική τους[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
http://www.ellas-forum.com

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης