Το Ellas - Forum σας καλωσορίζει στην Δημόσια Συζήτηση του. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο Forum θα πρέπει να έχετε εγγραφεί, εάν είστε ήδη μέλος απλά συνδεθείτε.

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

№ 1
 Ellas-Forum™


[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ψίθυροι», την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το παρών έδωσαν η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, και ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ενώ την έκθεση εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Οι «Ψίθυροι», μια έκθεση-παραγωγή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, περιλαμβάνει έργα 25 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τα οποία διερευνούν ζητήματα φύλου, ταυτότητας, φόβου και διαπιστώσεων που αφορούν σε απαγορεύσεις και κοινωνικούς κώδικες. Με βάση αυτά, τo Φεστιβάλ ενθέτει στην αίθουσα του ΚΣΤΘ την μικρού μήκους ταινία Χέρια: Η ζωή και οι έρωτες του ευγενέστερου των φύλων των Στέλα Σίμον και Μίκλος Μπάντι (1927-28, 13΄). Παράλληλα, το Φεστιβάλ υποδέχεται στο φουαγιέ του Ολύμπιον, μια βίντεο-εγκατάσταση της έκθεσης «Emergency Exit» της Δέσποινας Μεϊμάρογλου (2004). Η έκθεση αποτελεί διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Το κοινό καλωσόρισε στην εκδήλωση η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου, η οποία υπογράμμισε: «Χαιρόμαστε που η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ, το οποίο μάλιστα παρουσιάζει στο χώρο του Μουσείου και μια ταινία μικρού μήκους». Η ίδια, έδωσε έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, λέγοντας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και την καλλιτεχνική διευθύντριά του, Μαρία Μαραγκού, και δεν θα είναι και η τελευταία σαφώς, καθώς αυτή η έκθεση θα έχει και ένα δεύτερο μέρος που θα συνεχιστεί στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο». Η κα Τσαντσάνογλου αναφέρθηκε επίσης στην παράλληλη δράση – διαδραστική performance της Ευγενίας Τσανανά, που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο, κατά την οποία η καλλιτέχνιδα συναντά τους επισκέπτες της έκθεσης και συνομιλεί μαζί τους για τους εφιάλτες τους, καταγράφοντάς τους και έπειτα επιχειρώντας να τους αποδιώξει.

Στη συνέχεια, η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα, αναφέρθηκε στην ποικιλία των καλλιτεχνικών μέσων που αναδεικνύονται στην έκθεση «Ψίθυροι». Η ίδια, επίσης, υποστήριξε, αναφορικά με τις συνεργασίες στο πλαίσιο της έκθεσης, ότι τέτοιες συμπράξεις λειτουργούν ως «απόδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου στη χώρα μας». Η κα Τσιάρα τόνισε επιπλέον ότι πάντα την ενδιέφερε η πολυθεματικότητα της σύγχρονης τέχνης και διατύπωσε την αισιοδοξία της για το μέλλον της τέχνης στην Ελλάδα, ακόμα και εν μέσω κρίσης, λέγοντας: «Στα χρόνια της κρίσης προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με πιο εφευρετικούς τρόπους, να δούμε πραγματικά τι είναι αυτό που μας ενώνει και να δουλέψουμε πάνω στους κοινούς άξονες».

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Μαραγκού, εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία της για την άνθηση της τέχνης σε περιόδους κρίσης, δηλώνοντας: «Το ΜΣΤΚ έχει οργανωθεί και επιβιώνει με πολύ κόπο. Εγώ όμως δεν είμαι μίζερη. Από τη στιγμή που βρίσκω ακόμη και την κρίση δημιουργική, αν θέλετε, αυτό με γεμίζει». Η κα Μαραγκού υπογράμμισε την αναγκαιότητα των συνεργασιών ανάμεσα στους φορείς, λέγοντας: «Μας ενδιαφέρουν φυσικά οι συνεργασίες. Η Μαρία Τσαντσάνογλου και η Συραγώ Τσιάρα ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια που θέλουμε να έχουμε όσοι αγαπάμε και όσοι δουλεύουμε σε αυτό το χώρο», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε με συγκίνηση στο αίτημα του Ορέστη Ανδρεαδάκη, συμπατριώτη της από την Κρήτη όπως είπε, να συμμετέχει η έκθεση «Ψίθυροι» στο 57ο Φεστιβάλ. Η κα Μαραγκού, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι πιο σημαντικοί από όλους τους συνεργάτες είναι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, «οι μεγάλοι μας χορηγοί», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας το λόγο για να εγκαινιάσει την έκθεση, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του διαπιστώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι:«Στη Θεσσαλονίκη ο πολιτισμός αγκαλιάζει την πόλη, οι συνεργασίες μεταξύ των φορέων είναι δημιουργικές και όχι ανταγωνιστικές, γεγονός που περνά ένα αντίστοιχο μήνυμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα». Ο κ. Μπαλτάς επεσήμανε επίσης ότι αυτή η έκθεση απευθύνεται όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, αλλά και εν μέρει σε όλο τον κόσμο.

Πληροφορίες:

Διάρκεια: 4 Νοεμβρίου 2016 – 7 Ιανουαρίου 2017
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

Έκθεση-παραγωγή: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Διοργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00

Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Συντονισμός: Δόμνα Γούναρη & Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικοί Τέχνης/Επιμελήτριες ΚΜΣΤ[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
http://www.ellas-forum.com

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης